Aku tak pernah makan ketupat sotong... ni 1st time la makan masa balik Besut aritu, sedapnya dan teringin plak nak makan lagi. Oleh sebab family Abang Botak aku duk kat Besut... sempadan Kelantan, so ketupat sotong mak mertua aku buat ala Kelantan la, dia manis coz letak gula merah sebab tu la warna dia merah disamping kulit sotong yang memang purple kaler tu.
Ni resepi ketupat sotong yg aku amik kat internet... lebih kurang macam ni la buat dia
RESEPI KETUPAT SOTONG
1 kg sotong (sederhana besar)
200 gram beras pulut
2 cawan santan cair (untuk merendam beras)
3 cawan santan pekat (untuk kuah)
Sedikit halba
2 cm halia (dimayang)
3 ulas bawang merah (dimayang)
Gula merah, garam dan perasa.
Rendam beras pulut dengan santan cair.
Masukkan beras pulut ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi.
Masukkan sotong ke dalam santan pekat dan masak.
Masukkan bawang, halba, halia, garam, gula merah dan perasa.
Kacau hingga mendidih.
Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment