Bila mood baik dan time tgh rajin2 tu ni la yang aku buat... cuba resepi2 dan yang best kalau ada plak orang makan dan cakap sedap... lenkali buat lagi! rasa gak la usaha kita di hargai, ye tak? ni gambar2 masakan yang aku masak dan aku kumpulkan sekali. (mana yang sempat aku snap la) Aku wat puding roti dengan kuah kastard. Erm sedap dan repeat buat atas permintaan Abang Botak... kali ke2 aku letak kurma utk gantikan kismis yang x da.
Gambar bawah plak red velvet cake dan cream frosting yang masa ni tak berapa nak jadi sebab buat pun dah pagi kul 3 pagi dalam keadaan ngantuk main campak jer sume bahan masa buat frosting so tak la naik gebu cream tu tapi rasa dia still sedap la. Buat kali ke2 tanpa cream frosting tapi cake dia aku letak asam duit syiling tu... lagi sedap rasa cake tu ( thanks mak Masri yang bagi idea)
Teringin nak makan mushroom soup, lama x makan... memang sedap macam kat pizza hut kalau letak susu segar tu sikit tapi kalau x letak pun soup ni tetap jadi gak... resepi aku belajar dari bekas adik ipar, Fizah yang amik class masak2 masa dia belajar kat Uitm dulu. Senang sangat buat benda ni dan yang paling penting buat rhu dia (campuran tepung dan butter; utk pekatkan soup) dan jangan bagi soup ni berketul bila dah tambahkan rhu tu ke dalam soup.
Faveret Abang Botak aku dan mintak buat roti lasagna ni sampai 3 kali... ni actually aku reka amik dari resepi lasagna tapi memandangkan aku tak de lasagna pasta tu jadi aku gantikan dengan roti biasa jer... aku layer2kan dengan daging cincang with tomato sauce dan cheesy sauce. Bila bakar dan dah masak memang rasa dia tak lari sangat dengan lasagna yang biasa makan tu... boleh la gunakan bahan apa yang ada je kat umah... yang penting Cik Abang aku kata sedap! lulus la turr
No comments:
Post a Comment