Arini sepupu aku, Nini tido kat rumah so kitorang wat projek nak wat kek... teringin nak makan Pavlova. Senang je buat dia tapi ni la 1st time aku ngan Nini nak wat. Tapi meringue kitorang tu x naik gebu sbb Nini masukkan cepat sangat gula castor tu apa lagi cair la bahan doh kitorang tu. Tak dpt la nak bakar mcm tu je so amik keputusan letak dalam muffin cup untuk wat mini pavlova dan letak dalam bekas kek biasa tu... Bila bakar dia naik cantik sangat, gebu jer... wah! nasib baik. Kalau tak ingat nak wat lagi sekali... percubaan pertama kan, untuk kitorang makan lepas la... Aku amik resepi pun dari internet jer... senang sangat wat dia, korang cuba la...
Cara-cara untuk membuat Pavlova:Bahan-bahan
4 biji putih telur
1 cawan gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung
Topping/hiasan
1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara membuat
#Pukul putih telur dengan perlahan.
#Masukkan gula satu sudu demi satu sudu sambil putar dengan laju sehingga putih berkilat.
#Masukkan esen vanilla dan gaul.
#Masukkan tepung jagung dan cuka beserta gaul.
#Panaskan oven pada suhu 150 darjah celcius.
#Masukkan adunan ke dalam oven.
#Setelah 15 minit turunkan suhu kepada 140 darjah celcius.
#Bakar selama satu jam.
#Setelah siap dibakar, buka pintu oven sedikit dan tunggu sehingga meringue betul-betul sejuk sebelum dihias dengan menggunakan whipped cream dan buah-buahan masam seperti strawberi, kiwi, blueberi.
No comments:
Post a Comment